Lifestyle

Co kupić i przywieźć z Włoch? TOP 15 produktów!

Włochy to przede wszystkim zabytki i piękne krajobrazy, ale też świetna i niepowtarzalna kuchnia. Wracając do Polski z Włoch zawsze wracam z torbą pełną zakupów. Głównie są to produkty spożywcze, jednak w tym artykule podzielę się swoimi pomysłami na to co warto kupić we Włoszech i co warto przywieźć z Włoch aby obdarować swoich znajomych, przyjaciół (lub samego siebie).

Włoskie słodycze

Zacznę nietypowo. We Włoszech możemy dostać świetne słodycze, które z łatwością przetransportujemy do Polski.

Ciastka z Włoch

Jeżeli chodzi o kruche ciastka, to najpopularniejsze są te firmy Mulino Bianco. Rodzajów jest ich cała masa – maślane, z cukrem pudrem, z nadzieniem o różnych smakach, czy kakaowe. Polecam zwłaszcza te maślane oraz z nadzieniem cytrynowym oraz jabłkowym!

Pyszne, maślane ciasteczka firmy Mulino Bianco (fot. grafika producenta)

Warto też kupić kakaowe ciasteczka Pan di Stelle z gwiazdkami pokrytymi lukrem. Mają one niepowtarzalny, kakaowy smak.

Ciastka, które powinniśmy kupić we Włoszech to Amaretti – jedne z najbardziej rozpoznawalnych włoskich ciasteczek o smaku migdałów. Idealnie skomponują się z poranną kawą. Kupimy je w mniejszych opakowaniach, przez co będą świetnym wyborem na mały prezent z Włoch dla znajomych.

Słodkie kremy

Pan di Stelle, który już opisałem jest także w formie słodkiego kremu z kawałkami ciasteczek. To nie lada gratka dla fanów Nutelli – moim zdaniem smakuje jednak o niebo lepiej niż zwykła Nutella! I przede wszystkim nie zawiera oleju palmowego, w przeciwieństwie do Nutelli.

Czekoladowy krem Pan di Stelle zdecydowanie warto przywieźć z Włoch

Sycylia to pistacjowa stolica świata, dlatego też krem z pistacji jest we Włoszech bardzo popularny. Kupimy go w sklepie jako dodatek do ciast, deserów czy pieczywa, jednak chyba najlepiej smakuje jedzony bezpośrednio ze słoika! Ja polecam krem pistacjowy marki Pistì. Uwaga! Jeden słoik to zdecydowanie za mało 🙂

Pistacjowy krem który na pewno nie starczy na długo 🙂

Kawa

Włochy słyną z pysznej, włoskiej kawy. Nie ważne czy jesteście fanami espresso, moki, cappuccino, czy zwykłej kawy z mlekiem. Zakup kawy we Włoszech to zawsze dobry pomysł. Ja polecam te marki Illy, Pellini czy Lavazza. Marki te znajdziecie w każdym supermarkecie jak Conad czy Copp.

Kawiarka do przyrządzania kawy

Kawiarki firmy Bialetti
Kawiarki firmy Bialetti (fot. viaitalia.pl)

Po polsku kawiarka, a po włosku – moka. Ten niepozorny sprzęt wyglądem przypominający dzbanek służy do przyrządzania kawy. Będzie to świetny prezent z Włoch dla miłośnika tego czarnego napoju. Kawiarki dobierzmy pod kątem rozmiaru. Od wielkości kawiarki zależeć będzie ile kaw będziemy mogli przygotować za jednym razem. Pamiętajmy, że do kuchni z indukcją należy kupić specjalną kawiarkę do niej przystosowaną. Polecam oczywiście firmę Bialetti, wiodącego producenta tych włoskich wynalazków.

Włoskie alkohole

Wino z Włoch

Włoskie wina
Włoskie wina (fot. viaitalia.pl)

O włoskich winach można by napisać osobny artykuł, gdyż to temat rzeka. W telegraficznym skrócie polecam wybierać wina z regionu, który odwiedzamy. Nie sugerujmy się także zbytnio ceną. Świetne włoskie wina potrafią czasami kosztować 3-4 €. Doskonałym wyborem będą wina z winorośli szczepów Chardonnay, Pinot Grigio, Merlot, Cabernet Sauvignon czy Pinot Nero.

Włoskie wina
Włoskie wina (fot. viaitalia.pl)

Czasami z lokalnych winnic możemy kupić wino na litry – nalewane samemu bądź w hermetycznie zamykanych opakowaniach o pojemności zwykle 5 i 10 litrów. To niestety tylko opcja dla podróżujących samochodem.

Grappa

Grappa to popularny włoski trunek, który powstaje z fermentacji resztek winorośli (pestek, skórek, odciśniętego miąższu) używanych do produkcji wina. Grappa wywodzi się z miasteczka Bassano del Grappa leżącego na terenie Wenecji Euganejskiej. Podawana jest często razem z kawą lub bezpośrednio po posiłku, na poprawę trawienia jako tzw. digestivo. Jeżeli zastanawiasz się co typowego przywieźć z Włoch to grappa będzie świetnym wyborem.

Limoncello (Limoncino)

Limoncello
Limoncello (fot. viaitalia.pl)

Cytrynowy likier zwany na południu Włoch Limoncello, a na południu Limoncino to typowy, włoski trunek. Podobny do naszej rodzimej nalewki cytrynowej, jest rozpowszechniony na terenie całych Włoch. Warto go kupić i przywieźć – Limoncello dostaniemy w butelkach praktycznie każdej pojemności.

Oliwa z Włoch

Oliwę tłoczoną na zimno, najlepiej kupić z małych gospodarstw bezpośrednio. Jeżeli mamy możliwość, kupmy większe opakowanie np. 5 litrów. W supermarketach także znajdziemy oliwy wysokiej jakości. Za dobrej jakości oliwę z oliwek trzeb będzie zapłacić 7-10 € za litr. Włoska oliwa jest jakościowo jedną z najlepszych na świecie – oprócz oliwy z Grecji czy Hiszpanii.

Makarony

Włoskie makarony
Włoskie makarony (fot. viaitalia.pl)

Włochy słyną z makaronu, to oczywiście fakt. Niestety ze względu na objętość przywóz makaronu z Włoch może okazać się trudny. W Polsce też zazwyczaj dostaniemy większość typowo włoskich makaronów (np. te od firmy Barilla). Jeżeli chcemy kupić makaron z Włoch, to polecam przejrzeć sklepowe stoisko z makaronami i wybrać coś nietypowego, najlepiej regionalnego.

Wędliny

Prosciutto

Myśląc o włoskich wędlinach z pewnością pierwsze co nam przychodzi na myśl to prosciutto: suszona, podsuszana szynka z udźca wieprzowego, jakże typowa dla Włoch. Występuje w dwóch rodzajach: prosciutto crudo (w postaci nieprzetworzonej) oraz prosciutto cotto (w postaci gotowanej). Najbardziej znaną wersją prosciutto crudo jest oczywiście prosciutto di parma – czyli szynka parmeńska.

Speck

Speck to tradycyjna włoska dojrzewająca szynka, uwielbiania zwłaszcza w regionie południowego Tyrolu. Poprzez sezonowanie zyskuje niepowtarzalny smak i aromat.

Carne salada

Kolejna typowa wędlina z północnych Włoch. Carne salada to surowe marynowane mięso wołowe, niezwykle delikatne. Idealne jako przystawka, np w formie carpaccio.

Pancetta

Pancetta
Pancetta (fot. viaitalia.pl)

Pancetta do jeden z głównych składników prawdziwej, włoskiej carbonary. Jest to dojrzewający boczek wieprzowy pochodzący z Włoch.

Sery

Włoskie sery
Włoskie sery (fot. viaitalia.pl)

Parmezan (Parmigiano Reggiano)

Parmezan jest chyba najbardziej znanym włoskim serem na świecie. Parmezan to twardy, gotowany ser, który leżakuje od roku do nawet 3 lat. Z parmezanem jest jak z winem – czym dłużej leżakuje, tym więcej aromatów uwalnia. Jego produkcja sięga czasów średniowiecznych.

Pecorino

Pecorino to owczy, dojrzewający ser. Stworzony do makaronów – mówi się, że prawdziwa carbonara powinna zawierać ser pecorino. Jest jednym z najstarszych włoskich serów. W Polsce nie tak popularny jak parmezan – może być więc dobrym pomysłem na zakup go we Włoszech.

Skomentuj