Aktualizacja: 19.07.2025
Włochy to przede wszystkim zabytki i piękne krajobrazy, ale też świetna i niepowtarzalna kuchnia. Wracając do Polski z Włoch zawsze wracam z torbą pełną zakupów. Głównie są to produkty spożywcze, jednak w tym artykule podzielę się swoimi pomysłami na to co warto kupić we Włoszech i co warto przywieźć z Włoch aby obdarować swoich znajomych, przyjaciół (lub samego siebie).
Włoskie słodycze
Zacznę nietypowo. We Włoszech możemy dostać świetne słodycze, które z łatwością przetransportujemy do Polski.
Ciastka z Włoch
Jeżeli chodzi o kruche ciastka, to najpopularniejsze są te firmy Mulino Bianco. Rodzajów jest ich cała masa – maślane, z cukrem pudrem, z nadzieniem o różnych smakach, czy kakaowe. Polecam zwłaszcza te maślane oraz z nadzieniem cytrynowym oraz jabłkowym!

Warto też kupić kakaowe ciasteczka Pan di Stelle z gwiazdkami pokrytymi lukrem. Mają one niepowtarzalny, kakaowy smak. Coraz popularniejsze są także tradycyjne toskańskie cantuccini z migdałami, świetne do kawy lub na prezent.
Ciastka, które powinniśmy kupić we Włoszech to Amaretti – jedne z najbardziej rozpoznawalnych włoskich ciasteczek o smaku migdałów. Idealnie skomponują się z poranną kawą. Kupimy je w mniejszych opakowaniach, przez co będą świetnym wyborem na mały prezent z Włoch dla znajomych.
Słodkie kremy
Pan di Stelle, który już opisałem jest także w formie słodkiego kremu z kawałkami ciasteczek. To nie lada gratka dla fanów Nutelli – moim zdaniem smakuje jednak o niebo lepiej niż zwykła Nutella! I przede wszystkim nie zawiera oleju palmowego, w przeciwieństwie do Nutelli.

Sycylia to pistacjowa stolica świata, dlatego też krem z pistacji jest we Włoszech bardzo popularny. Kupimy go w sklepie jako dodatek do ciast, deserów czy pieczywa, jednak chyba najlepiej smakuje jedzony bezpośrednio ze słoika! Ja polecam krem pistacjowy marki Pistì. Uwaga! Jeden słoik to zdecydowanie za mało 🙂

Kawa
Włochy słyną z pysznej, włoskiej kawy. Nie ważne czy jesteście fanami espresso, moki, cappuccino, czy zwykłej kawy z mlekiem. Zakup kawy we Włoszech to zawsze dobry pomysł.
Oprócz klasycznych marek Illy, Pellini czy Lavazza, warto spróbować też regionalnych palarni takich jak Kimbo, Caffè Vergnano czy Segafredo. Dużą popularnością cieszą się również kapsułki do ekspresów (np. Lavazza A Modo Mio, Illy Iperespresso) oraz kawy z segmentu specialty, dostępne w sklepach z lokalnymi produktami.
Kawiarka do przyrządzania kawy

Po polsku kawiarka, a po włosku – moka. Ten niepozorny sprzęt wyglądem przypominający dzbanek służy do przyrządzania kawy. Będzie to świetny prezent z Włoch dla miłośnika tego czarnego napoju. Kawiarki dobierzmy pod kątem rozmiaru. Od wielkości kawiarki zależeć będzie ile kaw będziemy mogli przygotować za jednym razem. Pamiętajmy, że do kuchni z indukcją należy kupić specjalną kawiarkę do niej przystosowaną. Polecam oczywiście firmę Bialetti, wiodącego producenta tych włoskich wynalazków.
Coraz więcej turystów kupuje także inne akcesoria do kawy – stylowe filiżanki, puszki na kawę czy podróżne młynki, które świetnie sprawdzają się na wyjazdach.
Włoskie alkohole
Wino z Włoch

O włoskich winach można by napisać osobny artykuł, gdyż to temat rzeka. W telegraficznym skrócie polecam wybierać wina z regionu, który odwiedzamy. Nie sugerujmy się także zbytnio ceną. Świetne włoskie wina potrafią czasami kosztować 3-4 €. Doskonałym wyborem będą wina z winorośli szczepów Chardonnay, Pinot Grigio, Merlot, Cabernet Sauvignon czy Pinot Nero.

Czasami z lokalnych winnic możemy kupić wino na litry – nalewane samemu bądź w hermetycznie zamykanych opakowaniach o pojemności zwykle 5 i 10 litrów. To niestety tylko opcja dla podróżujących samochodem.
Grappa
Grappa to popularny włoski trunek, który powstaje z fermentacji resztek winorośli (pestek, skórek, odciśniętego miąższu) używanych do produkcji wina. Grappa wywodzi się z miasteczka Bassano del Grappa leżącego na terenie Wenecji Euganejskiej. Podawana jest często razem z kawą lub bezpośrednio po posiłku, na poprawę trawienia jako tzw. digestivo. Jeżeli zastanawiasz się co typowego przywieźć z Włoch to grappa będzie świetnym wyborem.
Limoncello (Limoncino)

Cytrynowy likier zwany na południu Włoch Limoncello, a na południu Limoncino to typowy, włoski trunek. Podobny do naszej rodzimej nalewki cytrynowej, jest rozpowszechniony na terenie całych Włoch. Warto go kupić i przywieźć – Limoncello dostaniemy w butelkach praktycznie każdej pojemności.
Oprócz limoncello, w całych Włoszech popularne są ziołowe likiery amaro (np. Averna, Montenegro) oraz coraz modniejsze koktajle na bazie Aperol Spritz i Hugo Spritz.
Oliwa z Włoch
Oliwę tłoczoną na zimno, najlepiej kupić z małych gospodarstw bezpośrednio. Jeżeli mamy możliwość, kupmy większe opakowanie np. 5 litrów. W supermarketach także znajdziemy oliwy wysokiej jakości. Ze względu na rosnące ceny i zmiany klimatyczne za dobrej jakości oliwę z oliwek obecnie zapłacimy od 10 do nawet 15 € za litr (2025). Warto wybierać produkty z oznaczeniem DOP lub IGP, które gwarantują pochodzenie i jakość oliwy. Włoska oliwa jest jakościowo jedną z najlepszych na świecie – oprócz oliwy z Grecji czy Hiszpanii.
Coraz więcej gospodarstw oferuje degustacje oliwy oraz możliwość zakupu świeżych produktów prosto od producenta – to świetna atrakcja podczas zwiedzania regionów Toskanii czy Apulii.
Makarony

Włochy słyną z makaronu, to oczywiście fakt. Niestety ze względu na objętość przywóz makaronu z Włoch może okazać się trudny. W Polsce też zazwyczaj dostaniemy większość typowo włoskich makaronów (np. te od firmy Barilla). Jeżeli chcemy kupić makaron z Włoch, warto wybrać produkty rzemieślnicze (np. z Gragnano – oznaczenie DOP) lub makaron pełnoziarnisty czy bezglutenowy. Do makaronu warto dobrać oryginalny włoski sos pomidorowy, np. passata di pomodoro lub pelati z Kampanii.
Wędliny
Prosciutto
Myśląc o włoskich wędlinach z pewnością pierwsze co nam przychodzi na myśl to prosciutto: suszona, podsuszana szynka z udźca wieprzowego, jakże typowa dla Włoch. Występuje w dwóch rodzajach: prosciutto crudo (w postaci nieprzetworzonej) oraz prosciutto cotto (w postaci gotowanej). Najbardziej znaną wersją prosciutto crudo jest oczywiście prosciutto di parma – czyli szynka parmeńska.
Coraz większą popularność zdobywa także guanciale – dojrzewający podgardle wieprzowe, niezbędne do prawdziwej carbonary 🙂
Speck
Speck to tradycyjna włoska dojrzewająca szynka, uwielbiania zwłaszcza w regionie południowego Tyrolu. Poprzez sezonowanie zyskuje niepowtarzalny smak i aromat.
Carne salada
Kolejna typowa wędlina z północnych Włoch. Carne salada to surowe marynowane mięso wołowe, niezwykle delikatne. Idealne jako przystawka, np w formie carpaccio.
Pancetta

Pancetta do jeden z głównych składników prawdziwej, włoskiej carbonary. Jest to dojrzewający boczek wieprzowy pochodzący z Włoch.
Sery

Parmezan (Parmigiano Reggiano)
Parmezan jest chyba najbardziej znanym włoskim serem na świecie. Parmezan to twardy, gotowany ser, który leżakuje od roku do nawet 3 lat. Z parmezanem jest jak z winem – czym dłużej leżakuje, tym więcej aromatów uwalnia. Jego produkcja sięga czasów średniowiecznych.
Pecorino
Pecorino to owczy, dojrzewający ser. Stworzony do makaronów – mówi się, że prawdziwa carbonara powinna zawierać ser pecorino. Jest jednym z najstarszych włoskich serów. W Polsce nie tak popularny jak parmezan – może być więc dobrym pomysłem na zakup go we Włoszech.